هر آنچه در مورد زینک چاپ باید بدانیم
مقالات

هر آنچه در مورد زینک چاپ باید بدانیم

12/11/2022 5:01:10 AM
4733 مشاهده

هر آنچه در مورد زینک چاپ باید بدانیم

کتاب، مجله، لوگو، روزنامه و هر آنچه که امروزه در اختیار ماست به شیوه‌های متفاوتی چاپ می‌شود. تاکنون نام زینک چاپ را شنیده‌اید؟  زینک چاپ یکی از تخصصی‌ترین روش‌ها برای تهیه محصولات چاپی است، در این مقاله تخصصی شما را با انواع و سایر ویژگی‌های زینک چاپ آشنا می‌سازیم‌.

زینک چاپ چیست؟

افرادی که به صورت تخصصی در این صنعت مشغول به کار هستند با زینک چاپ آشنایی کامل دارند. نام دیگر آن پلیت است. زمانی که مرحله طراحی محصول به پایان می‌رسد نوبت چاپ آن است که با روش‌های مختلف این کار انجام می‌شود. زینک چاپ یکی از روش‌های چاپ محصولات است که به نوعی حمل طرح  را بر عهده دارد. زینک چاپ یا پلیت زمانی کاربرد دارد که نوع چاپ افست باشد برای چاپ دیجیتالی به زینک چاپ‌ها احتیاجی نیست.

جنس زینک چاپ

زینک یا پلیت ورقی فلزی ( آلومینیوم، مس، روی)، پلاستیکی و یا کاغذی است. طرح مورد نظر بر روی این متریال با روش‌های مختلف کپی می‌شود و در دستگاه چاپ افست بر روی لاستیک برای حمل و چاپ طرح قرار می‌گیرند‌. اگر این ورق‌ها به صورت سنتی درست شوند لیتوگرافی نام دارد و اگر متریال ساخت توسط کامپیوتر باشد به پیلت معروف هستند. 

زینک چاپ افست معمولی

چاپ افست یک روش غیر مستقیم است برای اینکه طرح‌ها بر روی متریال اصلی چاپ شود احتیاج به یک واسطه دارد. زینک چاپ همان واسطه میان دستگاه و متریال است‌، در چاپ افست تعداد تیراژ آن بالا است. مراحل زینک چاپ افست معمولی به این صورت است که  ابتدا زینک چاپ در آب غوطه‌ور می‌شود و نقاطی که حاوی تصاویر هستند آب را جذب نمی‌کنند. نقاط دیگر هم که آب را جذب می‌کند در حد این است که رطوبت و به صورتی نم‌دار شوند، بعد از این مرحله مرکب بر روی نقاطی که حامل مطالب و تصاویر هستند بر روی زینک یا همان پلیت انتقال پیدا می‌کنند. نکته مهم در این فرآیند این است که فقط نقاطی که باید چاپ شود جوهر را به خود جذب می‌کند، با طی شدن چنین مراحلی پلیت ما آماده برای چاپ می‌شود. در این نوع چاپ مقدار مرکب و رطوبت مورد نظر به خوبی به متریال مورد نظر منتقل می‌شود. متداول‌ترین نوع پلیت‌ها چاپ افست معمولی است. 

زینک چاپ افست خشک

همان طور که در بالا اشاره کردیم زینک چاپ‌ها از جنس‌های متفاوتی ساخته می‌شوند یکی از انواع آن‌ها کاغذ است. کاغذ متریالی است که آب و یا رطوبت اگر به آن وارد شود دچار پارگی می‌شود در واقع کاغذ خاصیت دفع آب را ندارد‌، برای این متریال از زینک چاپ افست معمولی نمی‌شود استفاده کرد. اینجاست که از زینک چاپ افست خشک استفاده می‌کنیم. تجهیزات چاپ افست خشک در مقابل با چاپ افست معمولی متفاوت و تخصصی‌تر است‌، در این مدل تنها قسمت‌های که باید برای چاپ آماده باشد، جوهر مخصوص را به خود جذب می‌کنند. 

ویژگی زینک چاپ

ویژگی اصلی و عمده این محصول حل نشدن روغن و آب است. سطح زینک چاپ دو ویژگی متفاوت دارد‌. منطقه غیر حامل و منطقه حامل، قسمت حامل شامل اطلاعات و تصویرهای است که آب را دفع می‌کند و جذب مرکب انجام می‌شود، در منطقه غیر حامل جذب آب وجود دارد. این محصولات سطحی صاف و یک‌دست دارند که قابلیت شکل‌پذیری یکی دیگر از ویژگی‌های آن محسوب می‌شود.

کاربرد زینک چاپ

این ابزار برای انتقال طرح بر روی کاغذ و مقوا مورد استفاده قرار می‌گیرد و بیشترین کاربرد را در صنعت چاپ و بسته‌بندی  انواع جعبه و صنعت کتاب دارد. هر نوع طرح و تصویری را با زینک چاپ‌ها می‌شود بر روی انواع کاغذ و مقوا با ضخامت‌های متفاوت چاپ کرد. این ابزار دارای ابعاد متفاوتی است که بر اساس سایز ماشین‌های چاپی طراحی و تولید می‌شوند. نکته قابل توجه این است که اگر پلیت بزرگ‌تر از سایز ماشین باشد می‌شود آن را برش دارد بدون اینکه در کیفیت آن تاثیر منفی بگذارد.

کاغذ زینک چاپ کاغذ مورد استفاده در این وسیله

کاغذ مورد استفاده در این وسیله کاغذی تمام رنگی است. زمانی که احتیاج به کاغذ زینک چاپ باشد نیازی به استفاده از جوهر نیست. شرکت زینک تولید کننده این نوع کاغذ است که از لایه‌های رنگی حساس به گرما تولید شده‌اند و تصاویر در یک قسمت قابلیت چاپ دارند.  

انواع زینک چاپ‌ها

زینک چاپ‌ها در صنعت چاپ پرکاربرد هستند و بدون آن‌ها خیلی از امور به مرحله چاپ نمی‌رسد همین کاربرد متفاوت آن‌ها سبب شده تا متخصصان انواع مختلف آن را تولید کنند. این دسته‌بندی شامل پلیت الکترواستاتیک، فتوپلیمر، دو فلزی، هالیدی نقره، دیازو، حساس به حرارت و پلی‌استر نیز می‌شود. تنوع این پلیت‌ها به سبب ویژگی‌های آن‌ها است که برای چاپ با تیراژ‌های مشخصی کاربرد دارند. در اد امه به بررسی بیشتر هر یک خواهیم پرداخت:

• زینک چاپ و پلیت دیازو

پوشش این مدل از مواد عالی و بسیار با کیفیت و ارگانیک است که با حلال ویژه‌ای ظاهر می‌شوند. مدت زمانی که می‌شود زینک چاپ و پلیت دیازو را سالم نگه داشت یک سال است. زمانی که چاپ کتاب بالاتر از ۱۵۰ هزار نسخه باشد از این مدل زینک چاپ استفاده می‌شود.

• پلیت پلی‌استری

دستگاه‌های چاپ افست کوچک‌تر، اکثرا از پلیت‌های کاغذی یا پلی‌استری باید استفاده کنند. برای تیراژ‌های بالا مناسب نیست و کاربرد ندارد. برای ۵۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ تعداد تیراژ طراحی شده است. قیمت این مدل پلیت ارزان و مقرون به صرفه است. هنگامی که آب و مرکب باید به صورت تفکیک و دقیق بر روی چاپ زینک عملیات مورد نظر را انجام دهند این مدل در بالانس کردن این کار ضعیف عمل می‌کند. با این پلیت‌های کاغذی به کیفیت محدود‌تری می‌رسیم‌ و برای چاپ متن و تصاویر خطی مناسب هستند.
• پلیت حساس با حرارت
این پیلت کاملا مراحل آن شبیه تهیه فیلم لیتوگرافی با دستگاه ایمیج‌ستر است. 

• پلیت هالید نقره

این پلیت‌ها بنا بر نوع پوشش و متریالی که در آن‌ها به کار رفته است به سه دسته تقسیم می‌شوند:
• پلیت هالیدی نقره معمولی، فیلم عکاسی است که با لایه‌ حساس به نور پوشش داده شده است.
• برخی از پلیت هالید نقره برای چاپ‌های تک‌رنگ مورد استفاده قرار می‌گیرند‌. پایه فیلم آن‌ها پلیت پلی‌استری است. 
• پلیت هالید نقره با پایه فلزی مناسب برای سیستم خروجی مستقیم پلیت کاربرد دارد.

• پلیت زدودنی

این پلیت در دو نوع پایه فلزی و پلی‌استری در بازار موجود است که به صورت دیجیتالی تولید می‌شوند. برای ساخت آن از مراحل شیمیایی استفاده نمی‌شود.

• پلیت الکترواستاتیک:

این پلیت مانند پلیت هالید نقره دارای دسته‌بندی است که به دو دسته تقسیم می‌شود: 

• زینک چاپ با ترکیبات معدنی و غیر آلی نور رسانا است. 
• زینک چاپ با ترکیبات مواد آلی نور رسانا، همان طور که متوجه شدید فقط برخی از متریال سازنده آن تفاوت دارد و همین امر سبب می‌شود تا ماهیت کاربرد آن‌ها نیز فرق کند.

• زینک چاپ فتوپلیمر

این نمونه از پلیت هم پوشش آن از مواد آلی است. ماندگاری پلیت فتوپلیمر بسیار بالا است و در برقراری ساییدگی به دلیل متریال سازنده‌اش مقاوم است. تیراژهای بالا را بر عهده این پلیت می‌گذارند.

• پلیت دو فلزی

از نام این پلیت مشخص است که چه ویژگی دارد. دو فلز متفاوت متریال سازنده آن است. یکی پلیت با روکش مس که بر روی فولاد ضد زنگ و یا آلمینیوم کشیده می‌شود، دیگری پلیت با روکش کرم که پایه آن مس است. 

قیمت زینک چاپ

زینک‌های متفاوتی در بازار موجود است‌ که‌ کاربر براساس کیفیت، تیراژ و نوع خاصی که نیاز دارد آن را انتخاب می‌کند. برای تیراژ‌های پایین بهتر است از زینک‌ چاپ‌های‌ ارزان‌تر استفاده کنید. یکی از انواع اقتصادی آن‌ها جنس پوزتیو است که هنگام استفاده از این زینک کنترل فیلم بهتر و راحت‌تر است. تنوع زیاد زینک چاپ‌ها، قیمت‌های آن‌ها را نیز متفاوت کرده است. موثرترین عامل که قیمت زینک‌ چاپ را تغییر می‌دهد نوسانات ارز است. محصولات چینی ارزان‌تر اما کیفیت‌ پایینی دارند. زینک چاپی‌های که از کشورهای اروپایی وارد می‌شوند گران هستند اما در کیفیت بی‌نظیرند. 

کلام آخر

امروزه زینک چاپ برای انواع مجله، کتاب و... مورد استفاده قرار می‌گیرند و در این مقاله شما با ویژگی‌های پلیت آشنا شدید. مجموعه ایران کهن با بهترین‌ متریال‌های که در اختیار دارد انواع سفارشات را می‌پذیرد و در اسرع وقت آن‌ها را تحویل می‌دهد.

نظر شما درباره هر آنچه در مورد زینک چاپ باید بدانیم چیست؟