کاغذ کالک چیست؟
مقالات

کاغذ کالک چیست؟

12/12/2022 4:36:12 AM
3922 مشاهده

 کاغذ کالک چیست؟

صنعت چاپ به عنوان یکی از صنایع پرمصرف کاغذ به حساب می‌آید به همین جهت انواع و اقسام کاغذ‌ها در چاپخانه‌ها موجود است. افرادی که در این صنعت مشغول به فعالیت‌اند بدون شک انواع تجهیزات خاص و لوازم مصرفی آن را به خوبی می‌شناسند. آیا تاکنون نام کاغذ کالک را شنیده‌اید و می‌دانید کاغذ کالک چیست و برای چه محصولاتی قابل استفاده است؟ درصدد هستیم در این مقاله شما را با این کاغذ خاص آشنا سازیم. 

کاغذ کالک چیست؟

کاغذ کالک، کاغذی است که در صنعت چاپ بسیار پرمصرف و کاربردی است. این متریال کدری خاصی دارد اما این خصوصیت آن در کنار نوری که عبور می‌دهد سبب شده تا این چنین کاربردی شود. هر طرحی که زیر کاغذ کالک قرار بگیرد به خوبی نمایان می‌شود. این کاغذ هر دو سمت آن مات نیست یک طرف مات و طرف دیگر براق است. طراحان زمانی که احتیاج باشد طرح اصلی را کپی کنند با کاغذ کالک کارشان راحت انجام می‌شود، زیرا به راحتی خطوط ریز و درشت نمایان است. کاغذ کالک به دو صورت رولی و ورقه‌ای در بازار موجود است‌ که‌ به‌ نام‌ کاغذ ترسیم و یا الگو نیز شناخته می‌شوند.

متریال سازنده کاغذ کالک چیست؟

می‌دانیم که کاغذ‌ها از خمیر تشکیل می‌شوند. مواد تشکیل دهنده خمیر کاغذ کالک سولفات است. میزان موجود الیاف‌های( پنبه، چوب) قابل بازیافت در این خمیر حدود ۳۰ درصد است. هوای محبوس شده بین الیاف، مات شدن و سفیدی خاص این کاغذ را پدید آورده است. 

مزایای کاغذ الگو

از جمله مزایای این کاغذ عبارت است از:
• شما سالیان سال می‌توانید کاغذ کالک را با همان کیفیت اولیه در اختیار داشته باشید زیرا این کاغذ تاریخ انقضا ندارد.
• کاغذ کالک برای چرخه طبیعت مفید است زیرا قابلیت بازیافت دارد.
• در تولید این کاغذ هیچ‌ نوع اسیدی به کار نمی‌رود.

• یکی از بهترین مزایای کاغذ کالک این است که در برابر پاره شدن بسیار مقاوم است، زیرا جنس این کاغذ تا حدودی با کاغذ‌های معمولی متفاوت‌تر است. 
• سطح براق و یا مات این کاغذ به هیچ عنوان روغنی و چرب نیست، کاربر می‌تواند بر روی آن با انواع نوشت‌افزارها بنویسید یا طراحی کند.
• اگر ترسیم شما بر روی کاغذ کالک اشتباه شد توسط تیغ با رعایت ایمنی می‌توانید آن قسمت را پاک کنید. 

معایب کاغذ کالک 

محصولات در کنار مزایای که دارند معایبی هم دارند کاغذ کالک نیز از این قاعده مستثنا نیست. جنس این کاغذ مانند یک تلق می‌ماند و شکننده بودن نقطه ضعف این متریال تلقی است. کاغذ کالک اگر سهواً و یا عمداً خم شود آن اثر خط‌ِ تا برای همیشه باقی می‌ماند و دیگر کاغذ کالک کیفیت و کاربرد قبل را ندارد. زیرا آن رد عیار کاغذ را پایین آورده است و استفاده مجدد غیر ممکن است. اگر این کاغذ را در مکان مناسب قرار دهید هیچ اتفاقی دیگر برایش نمی‌افتد.

کاربرد کاغذ ترسیم

کاغذ کالک در صنایع مختلف کاربرد دارد، اما برای همه‌ی صنایع پرکاربرد نیست برخی نیاز کارشان است که از این کاغذ استفاده کنند و در برخی صنایع دیگر بهتر است کاغذ کالک استفاده شود از جمله:

• صنعت ساخت‌ و ساز: طراحان و مهندسین این صنعت با کپی دستی که انجام می‌دهند می‌توانند از طرح اصلی همیشه یک نسخه داشته باشند، که به آن کپی دیازو در اصلاح گفته می‌شود. مهندسین برای رسم انواع نقشه از این کاغذ استفاده می‌کنند‌.
• صنعت چاپ: از این کاغذ در صنعت چاپ در مواردی مانند: نمونه‌گیری و قالب بسته‌بندی در هنگام چاپ جعبه، برخی از دستگاه‌های چاپ، طرح از کامپیوتر پرینت گرفته می‌شود و بر روی این کاغذ چاپ می‌شود، تهیه شابلون و قالب با کاغذ کالک در این صنعت صورت می‌گیرد، برای طراحی انواع لوگو و آرم از این کاغذ زیبا و انعطاف‌پذیر استفاده می‌شود   (جلوه لوگو با این کاغذ بسیار خاص می‌شود)، ساختن پوستر، پاکت نامه، کارت پستال و... از کاغذ کالک می‌توان استفاده کرد.

هدف از تولید کاغذ چه بود؟

اوایل هدف اصلی از ساخت کاغذ کالک این بود که آرشیتکت‌ها به متریالی احتیاج داشتند که مقاومت و عبور نور کافی داشته باشد تا بتوانند طرح را کپی کنند. امروزه کاغذ کالک در صنایع چاپ بسیار کاربردی‌تر شده است به خصوص در چاپ سیلک که برای ظاهر کردن طرح از این کاغذ حتما باید استفاده شود.

فروش کاغذ الگو

این کاغذ مورد نیاز همه‌ نیست و شما در انواع لوازم‌التحریر نمی‌توانید آن را تهیه کنید. فروشگاه‌های که لوازم تخصصی معماران و طراحان را می‌فروشند کاغذ کالک را می‌توانید از آن‌ها تهیه کنید.

چگونه از کاغذ ترسیم باید استفاده کنیم؟

ردیابی طرح زیرین با کاغذ ترسیم بسیار آسان است فقط کافی است کاغذ را در زاویه‌های درست قرار دهید این کاغذ بر اساس متریال سازنده‌ای که دارد تکان و یا سُر نمی‌خورد. این کاغذ‌ها حدود ۳۰ درصد درون خود رطوبت دارند.

تولید کاغذ الگو

برای اینکه بهتر بدانیم کاغذ کالک چیست بهتر است از مراحل تولید آن اطلاعات کافی داشته باشیم‌. 
1. مرحله اول ساخت کاغذ کالک، تصفيه مکانیکی و مراحل خاصی که بر روی الیاف سلولزی انجام می‌شود است. این الیافت کاملا حالت لرزشی و ژلاتینی به خود می‌گیرند و هوا موجود از ساختار داخل آن خارج می‌شود که سبب شفاف شدن کاغذ می‌شود.
2. با ساخته شدن کاغذ شفاف با ماده‌ای مخصوص که دارای ضریب شکست همان سلولز است فاصله بین الیاف‌ها پر می‌شود. در این حالت است که مرحله دوم را طی می‌کنند و به نوعی کاغذ آماده می‌شود.
3. مرحله پایانی با غوطه‌ور شدن کاغذ در اسید سولفوریک برای چند ثانیه انجام می‌شود. اسید سولفوریک مقداری از سلولز موجود در کاغذ را به شکل آمیلوئید ژلاتینی نفوذ ناپذیر تبدیل می‌کند. بعد از اینکه کاغذ شسته و خشک شد محصول نهایی در برابر چربی، آب و رطوبت مقاوم می‌شود.

کلام آخر

مجموعه‌ چاپ کهن امیدوار است خواندن این مطلب در مورد کاغذ کالک لذت برده باشید و برایتان مفید واقع شده باشد. برای سفارش محصولات چاپی و تبلیغاتی با بهترین متریال سازنده همین حالا با ما تماس بگیرید.

نظر شما درباره کاغذ کالک چیست؟ چیست؟