اصول و رویه های چاپ کتاب در قرن 21
مقالات

اصول و رویه های چاپ کتاب در قرن 21

10/20/2023 3:28:22 AM
326 مشاهده

 اصول و رویه های چاپ کتاب در قرن 21 

 اصول و رویه های چاپ کتاب در قرن 21 

امروزه صنعت چاپ تکامل یافته و بسیار پیچیده تر شده است در این خصوص اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21 دارای تحولات گسترده‌ای شده است. زیرا قرن 21، قرن تکنولوژی و ارتباطات بوده و شیوه زندگی ما را به طرز چشمگیری تحت تاثیر قرار می‌دهد. در حال حاضر پیشرفت تکنولوژیکی نسبت به صد سال اخیر بسیار بیشتر بوده و این همه تغییرات آسانی و بهبود را در همه جوانب زندگی ساخته است. برای اینکه بیشتر با این مبحث آشنا شوید تا پایان این مقاله همراه وب‌سایت ایران کهن باشید.            

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

مردم هزاران سال است که کتاب می‌خوانند مصریان باستان ساقه‌های پاپیروس را می‌کوبیدند تا ورقه‌هایی مانند کاغذ بسازند و سپس روی آن می‌نوشتند. آن‌ها همچنین صفحات پاپیروس را به هم می‌چسباندند تا طومار بسازند در نهایت، افراد با تا کردن یا برش صفحات پاپیروس آن‌ها را در سایزهای متفاوت ساختند. در اوایل کتاب سازی، مردم متن هر صفحه را با دست می‌نوشتند تصور کنید که چقدر طول می‌کشید.

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

 هر روز فقط چند صفحه قابل نوشتن بود ممکن است یک سال تمام طول می‌کشید تا یک کتاب ساخته شود، بنابراین کتاب‌ها ارزشمند بودند و فقط در دسترس راهبان، دانشمندان و افراد خاص قرار داشتند. حدود سال 1440، یک آلمانی به نام یوهانس اولین قالب قابل تنظیم را اختراع کرد. با ماشین چاپ مکانیزه گوتنبرگ، کتاب‌ها می‌توانستند با سرعت بیشتری چاپ و تولید شوند. 
پس کتاب بالاخره در دست هر کسی بود که آن‌ها را می‌خواست. تا به امروز صنعت چاپ فراز و نشیب زیادی را پشت سر گذاشته در حال حاضر هزاران نسخه را فقط در چند روز می‌شود به چاپ رساند. چاپخانه‌ها بسیار بزرگ شده‌اند و به صورت شبانه روزی، 24 ساعت در روز کار می‌کنند.

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

 در تاریخ فرهنگی بشر، از ابتدا تاکنون، شاید پس از اختراع خط هیچ رویدادی به اهمیت اختراع چاپ نبوده باشد. به‌ قول مارتین لوتر چاپ امکان رهایی از جهل را فراهم آورد و توانست  اندیشه‌ها را با سرعت و به سهولت در ‌میان همه آحاد مردم گسترش دهد.

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

 در قرن 20 صنعت چاپ در مسیر معمولی قرار داشت کتاب‌ها در آن سال‌ها به طور گسترده در دسترس بودند و چاپ‌های رنگی به طور فزاینده‌ای افزایش پیدا کرده بود. این حوزه تا زمانی که بخش رایانه‌ها پیشرفتی نکرده بود، تغییرات چشم گیری نداشت. اما چاپ کتاب در قرن 21 با ورود چاپ دیجیتال نه تنها چاپ کتاب تغییرات چشمگیری پیدا کرد بلکه هر آنچه مربوط به صنعت چاپ می‌شد متحول شد. ما در حال حاضر در عصر انقلاب فناوری و نوآوری زندگی می‌کنیم، اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21 متفاوت‌تر از سایر قرن‌هاست. این تفاوت‌ها به شرح زیر است:
• در چاپ کتاب در قرن 21 و با پیشرفت تکنولوژی شرایطی برای نویسندگان فراهم شده تا محتوای کتاب نوشته شده خود را در فرم یک فایل ورد یا پی‌دی‌اف در اختیار ناشر قرار دهند.
• بعد از اینکه فایل به دست چاپخانه رسید محتوای کتاب شما توسط متخصصین و مشاورین بررسی می‌شود. متن کتاب باید از نظر اصول نگارشی و محتوایی ویرایش لازم بر روی آن صورت گیرد. سپس به صفحه آرایی کتاب پرداخته می‌شود.

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

• مجوز برای چاپ کتظاب باید از فیپا  اخذ شود. فیپا مجوزی است که توسط کتابخانه ملی پیش از چاپ به کتاب اختصاص داده می شود. با اخذ مجوز فیپا برای چاپ کتاب عنوان اثر با نام مولف/مولفین در کتابخانه ملی ثبت می‌گردد، این مرحله از کار را ناشر انجام می‌دهد.
• در چاپ کتاب در قرن 21، بعد از تایید فیپا یکی از مهم‌ترین مراحل چاپ کتاب، تنظیم قرارداد است که انتشارات منتخب برای شما ارسال می‌کند.
• سپس مراحل طراحی جلد و صفحات شروع می‌شود طراحی جلد با توجه به محتوای کتاب صورت می‌گیرد. اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21 سرعت قابل توجهی به خود گرفته و مراحل ذکر شده به صورت دیجیتالی انجام می‌شود. با مطالعه مطلب برای چاپ کتاب چه باید کرد؟ در این مورد به آگاهی بیشتری دست خواهید یافت.

 نگاهی به تاریخچه چاپ کتاب

 هوش مصنوعی در حال حاضر برترین و پیشرفته‌ترین فناوری موجود است که حسابی روند طراحی و چاپ را دچار تغییرات خاصی کرده است. قبل از این فناوری نویسندگان باید وقت زیادی برای خطاهای املایی  می‌گذاشتند اما هوش مصنوعی با بررسی اصول و قواعد نگارشی و دستوری، تمام ایرادات مربوط به ویرایش ادبی را رفع می‌کند. دیگر نیاز نیست برای اینکه کتابتان به زبان‌های دیگر چاپ شود آن را به مترجم بسپارید با این فناوری در کوتاه‌ترین زمان کتاب شما ترجمه می‌شود. کافی است به هوش مصنوعی داده مربوطه در مورد  کتاب را بدهید و دیگر ادامه کار را به آن بسپارید. 

 دو روش چاپ کتاب در قرن 21

در قرن 21 تعداد زیادی از تفاوت‌های ظریف وجود دارد و این تفاوت بر تولید کتاب و همچنین اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21 تأثیر می‌گذارد. در قرن ۲۱ مقوله سرعت، دقت، مهارت، اطلاعات و فناوری نوین مطرح است.  از جمله روش چاپ کتاب در قرن 21 عبارت است از:
• در قرن 21 اگر می‌خواهید از کتاب خود بیش از 1000 نسخه چاپ کنید. چاپ افست از نظر هزینه بسیار مناسب است. گفتنی است این روش برای چاپ تعداد محدود کتاب اصلا پیشنهاد نمی‌شود. چون چاپ افست هزینه اولیه دارد. زمانی که شما هزینه اولیه را برای آماده‌ سازی چاپ خرج کنید، چاپ زیر 1000 نسخه صرفه اقتصادی ندارد.
• جدیدترین روش چاپ، چاپ دیجیتال است در این روش دستگاه‌های پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. بسیاری از این دستگاه‌ها کار نهایی را باکیفیت ارائه می‌کنند برای آماده سازی چاپ هزینه اولیه نیاز نیست. از این رو، برای چاپ تعداد محدود معمولا زیر 200 نسخه بسیار مناسب است. توجه داشته باشید که چاپگرهای مدرن دیگر یک صفحه را در یک زمان چاپ نمی‌کنند. در واقع، چاپگر چندین صفحه را در یک زمان روی یک ورق بزرگ کاغذ می‌چیند و دقت زیادی دارد که آن‌ها را به روشی خاص مرتب کند.

 دو روش چاپ کتاب در قرن 21

 بهترین روش چاپ کتاب در قرن 21

اینکه کاملا قطعا بگوییم فلان روش بهترین است حرفی بیهوده است. زیرا شرایط باعث می‌شود تا شما از میان چندین روش چاپی یکی را انتخاب کنید اما محبوبترین روش چاپ، دیجیتال است. در ادامه با دلایل محبوبیت این روش چاپی بیشتر آشنا می‌شویم. 
• دستگاه‌های چاپ دیجیتال توانایی چاپ در فرمت بزرگ، عریض و متوسط را دارند. دستگاه‌هایی که توانایی چاپ در فرمت بزرگ را دارند می‌توانند چاپ هایی در ابعاد بزرگ‌تر از A3 با عرض 150 سانتی‌متر را انجام دهند.
• برای چاپ کتاب به روش دیجیتال کافی است که محتوای کتاب خود را آماده کرده و آن را در اختیار ناشر قرار دهید.
• امکان تغییر متن، چاپ صفحات رنگی، سیاه و سفید به صورت همزمان، تغییر متن و هر نوع تغییر ضروری از دیگر امتیازات چاپ دیجیتال کتاب به حساب می‌آید. این نوع چاپ، دست شما را در اعمال تغییرات باز می‌گذارد.
• با استفاده از چاپ دیجیتال دیگر نیازی به نگهداری از فیلم‌ها و زینک‌ها نیست از این رو ناشر می‌تواند نیاز خود را به صورت هفتگی برطرف کند و کتاب‌ها را به صورت هفتگی به چاپخانه سفارش دهد.
• یکی از مزایای چاپ دیجیتال سرعت بالای آن است. برای مثال می‌توان یک کتاب 300 صفحه‌ای را در حدود 4 ساعت تا 100 جلد به چاپ رساند. زیرا نیاز به طی مراحل طولانی نیست و کافی است که فایل را وارد دستگاه کنید دستگاه با خواندن فایل به صورت اتوماتیک فرآیند چاپ را آغاز می‌کند.

 بهترین روش چاپ کتاب در قرن 21

• اگر نویسنده تازه کاری هستید و پیش بینی دقیقی از میزان فروش کتاب ندارید. ریسک نکنید! بهتر است روش چاپ دیجیتال کتاب را انتخاب کنید. در این روش تعداد چاپ کتاب قابل کنترل است. از چاپ تیراژ کم شروع کنید و با افزایش تقاضا میزان چاپ را بیشتر کنید.
• چاپ دیجیتال کتاب هزینه اولیه ندارد پس به تعداد محدود مقرون به صرفه است.
• چاپ کتاب در قرن 21 و در چاپ افست که رقیب اصلی چاپ دیجیتال بوده، مراحل آماده سازی بسیار زمان‌بر و پرهزینه است. در صورتی که در روش دوم، فایل دیجیتالی کتاب، را دستگاه می‌خواند و بدون نیاز به فیلم، کالک و زینک همه فرآیند را اتوماتیک انجام ‌می‌دهد.
• اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21  با چاپ دیجیتال سرعت آن بسیار زیاد است. به طوری که یک کتاب 200 صفحه‌ای را کمتر از چند ساعت به چاپ می‌رساند.

 پایان 

در این مطلب با اصول و رویه‌های چاپ کتاب در قرن 21 آشنا شدید. دریافتید بدون تکنولوژی انسان‌ها قادر نبودند کتاب داشته باشند. اما در حال حاضر شرایط داشتن کتاب و زندگی به لطف تکنولوژی در حالت ایده‌آلی قرار گرفته است. چاپخانه ایران کهن با مجهزترین ماشین‌آلات چاپ بهترین را می‌سازد.

نظر شما درباره اصول و رویه های چاپ کتاب در قرن 21 چیست؟