بالاخره کدام؟ نگاهی تخصصی به روایت تصویر با این که بارها گفته ایم و نوشته اند اما هنوز هم بحث رقابت بین چاپ دیجیتال و افست داغ است. جالب این که چالش هایی از این دست معطوف و انحصاری ما نیست و در فضای انگلیسی زبان هم، یکی از قوی ترین ترندهای عالمِ چاپ digital VS offset printing به شمار می آید.
از این مقدمه که بگذریم، باید به یک نکته ی مهم اشاره کنیم و آن اینکه جدیدا متوجه شدیم، که توضیحات و روشنگری های ما صرفا محدود و معدود به تئوری و تشریح بوده است. در نتیجه بر آن شدیم تا در این مطلب با قرار دادن یک سری تصویر از چاپ یکسان یک طرحِ واحد بهتر و دقیق تر با مصداق مقایسه ای علمی ارائه دهیم. با ما همراه باشید و در این ماجراجویی ما را یاری کنید.
ما در اینجا صرفا مقایسه ای بین چاپ افست(لیتوگرافی) و دیجیتال انجام خواهیم داد؛ در نتیجه هر روش(سنتی یا مدرن) دیگری خارج از حوزه ی بحث ما است. از طرفی وقتی در بازار حضور می یابیم تنها همین دو روش به عنوان گزینه مطرح می شوند در نتیجه در ادامه هم تنها رقابتی بین چاپ دیجیتال و افست را شاهد خواهیم بود.
همان پرینت های خانگی را پیشرفته و بزرگ تصور کنید. چاپ دیجیتال از پرینترهایی چهار رنگ استفاده می کند و نقش و طرح مورد نظر شما را خلق می کند. این چهار رنگ عبارتند از آبیِ فیروزه ای، ارغوانی روشن، زرد و سیاه. اگر بخواهید ترکیب رنگ را به یک طراح آدرس بدهید باید CMYK or 4-color-process را عنوان کنید.
این شیوه از چاپ همانند چاپ دیجیتال چهار رنگ دارد با این تفاوت که پروسه ی پرینت به فشار دادن یک کلید و دکمه محدود نمی شود؛ بلکه پرینت یا چاپ افست به نوعی راه انداختنیک خط تولید موقت است. اگر شک داریدو این توصیف را مبالغه می دانید کافی است یوتیوب را باز کرده و پروسه ی چاپ افست را جست و جو کنید.
نکته درباره ی ترکیب رنگ
می دانید چرا در بالا گفتیم ترکیب رنگ مذکور را CMYK می نامند؟ به این دلیل که رنگ های ذکر شده به انگلیسی Cyan, Magenta, Yellow, Black (K) هستند (به جای حرف ابتدایی Black، حرف انتهای آن در مخفف قرار گرفته است). و اتفاقا تفاوت کیفیت پرینت چاپ افست و دیجیتال هم از شیوه ی متفاوت ترکیب رنگ این دو روش می آید؛ پس از ارائه ی چند مثال تصویری دقیق تر به این موضوع خواهیم پرداخت.
بسیار خب زمان تحلیل علتِ تفاوت کیفیت است. همان طور که مشاهده کردید در چاپ افست کیفیت رنگ بالاتر و تفکیک رنگ و طرح ها از هم با وضوح و دقت بیشتری صورت گرفته است.
می دانید دلیل چیست؟
ساده است. در عین حالی که هر دو سیستم چاپ از یک ترکیب رنگ استفاده می کنند اما شیوه ی رنگ آمیزی طرح در آن ها زمین تا آسمان تفاوت دارد. در چاپ دیجیتال پرینتر شما در حال واحد از بالا شروع به رنگ آمیزی می کند تا پایین. همین امر سبب می شود تا رنگ هایی که همزمان روی چاپ پاشیده می شوند در جاهایی با هم ترکیب شوند و اصطلاحا ناخواسته در آمیزند. در نقطه ی مقابل چاپ افست عمکلردی متفاوت دارد. باید گریزی زد به دنیای کودکی، به خاطرتان هست در آن روزگار کتاب هایی وجود داشت که باید طرحی مشخص را رنگ می کردیم؟
ما یک دست داشتیم و کم کم و مرحله به مرحله پیش می رفتیم. اگر دقت را چاشنی کار کرده بودیم تداخل رنگ پدید نمی آمد و طرح تمیزی تحویل می دادیم. چاپ افست دقیقا عملکردی مشابه دارد؛ طرح شما روی صفحاتی مجزا کپی می شود و در هر مرحله(4مرحله) تنها نکات مخصوص و معین رنگ آمیزی می شوند. از این طریق خروجی صاف و با کیفیت است. هر چند که در این متن کار را تا حدود زیادی ساده کردیم اما کلیت چرایی تفاوت کیفیت این دو نوع چاپ را مورد بحث قرار دادیم. اگر علاقه دارید پیرامون کیفیت و مقایسه ی فنی بیشتر این دو نوع چاپ بیشتر بدانید؛ سایر مقالات ما در این زمینه را دنبال کنید؛ در هر بخش گوشه ای را زیر ذره بین قرار داده ایم.