از لباس گرفته تا ماشین و تلفن همراه، وقتی نوبت به خرید تقریباً هر محصولی در این روزها میرسد، حق انتخابی کم نیست. اما گاهی اوقات داشتن گزینههای زیاد در مقابل شما میتواند گیج کننده و حتی طاقت فرسا باشد. همین موضوع را میتوان در مورد انتخاب انواع روش چاپ صنعتی نیز گفت. چاپ یک اصطلاح بسیار کلی است زیرا شامل هر فرآیندی است که یک تصویر اصلی (مانند یک فیلم نگاتیو، حافظه الکترونیکی، شابلون، قالب یا صفحه و...) را به کاغذ یا زیر لایه دیگری منتقل میکند. امروزه روشها و فنآوریهای چاپ متعددی در دسترس تولیدکنندگان است و هر کدام نقاط قوت و ضعف منحصر به فرد خود را دارند. به همین علت در این مقاله به بررسی انواع روشهای متداول چاپ در عصر حاضر خواهیم پرداخت تا انتخاب روش چاپ برای شما در هنگام نیاز آسانتر شود.
همان طور که در ابتدای مطلب اشاره شد انواع روش چاپ در عصر حاضر وجود دارد که هر کدام برای کار خاصی مناسب هستند در ادامه بیشتر انواع روش چاپ را بررسی خواهیم کرد.
لیتوگرافی یک فرآیند چاپ محبوب برای انواع کالاهای بازاریابی است، از چاپ کارت ویزیت گرفته تا گاتالوگ. همچنین این نوع چاپ به طور گستردهای برای بسته بندی محصولات نیز استفاده میشود، به ویژه برای کارتنهای تاشو و چاپ لیبل، که گاهی اوقات به آن لیبل لیتو میگویند.
همچنین چاپ لیتوگرافی یا افست برای صاحبان مشاغل این فرصت را ایجاد میکند تا دارای بسته بندی محصولات با ظاهری زیبا همراه با کیفیت بالا و قیمت مناسب باشند. تقریباً میتوان گفت هر محصولی که دارای بسته بندی است از این روش چاپ استفاده میکنند. این روش چاپ دارای مزایای زیادی است اما یکی از معایب آن این است که زمانی میتوان از این روش استفاده کرد که بخواهیم کاری را در تیراژ بالا چاپ کنیم. در چاپ افست تیراژ پایین اصلا مقرون به صرفه نبوده و هزینه بالایی را بر روی دست کارفرما و صاحبان مشاغل قرار میدهد.
چاپ برای ساخت بسته بندیهای انعطاف پذیر به دلیل مزایای مختلفی که این نوع بسته بندی ارائه میدهد، به طور فزایندهای محبوب شده است. چاپ فلکسوگرافی که چاپ فلکسو نیز نامیده میشود، معمولاً برای بسته بندیهای انعطاف پذیر مانند کیسههای پلاستیکی یا ساکهای دستی استفاده می شود. علاوه بر این، می تواند یک چاپ موثر برای بسته بندی جعبه های راه راه باشد.
از جمله مزایای چاپ فلکسوگرافی مقرون به صرفه بودن آن برای هر واحد است. نکته دیگر در مورد این روش از انواع روش چاپ این است که می تواند از جوهرهای مبتنی بر آب (مناسبترین برای بسته بندی و برچسب مواد غذایی) و جوهرهای مبتنی بر روغن استفاده کند.
چاپ فلکسو به دلیل تولید سریع و هزینه ارزان آن مشهور است، اما نه به دلیل کیفیت. اگر نیاز به چاپ عکسهای با کیفیت بالا دارید، ممکن است این راه حل بهینه نباشد. به عنوان مثال، اگر نیاز به چاپ تصویر چهره انسان دارید، احتمالاً به برخی از تفاوتهای ظریف رنگ پوست نیاز خواهید داشت که می تواند به گرادیانهای رنگ متفاوتی نیاز داشته باشد در نتیجه چاپ فلکسو برای تولید چنین طرحی مناسب نیست و توانایی انجام چاپ چنین طرحی با کیفیت بالا را ندارد. با این حال، با وجود این معایب، مقرون به صرفه بودن چاپ فلکسوگرافی به حفظ محبوبیت آن در هنگام چاپ برای بسته بندی کمک کرده است.
یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ دیجیتال است که به عنوان یکی از انعطافپذیرترین روشهای چاپ برای چاپ کارت ویزیت، بروشور و بسیاری دیگر از خدمات چاپی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از دلایل محبوبیت این چاپ سرعت بالا برای تولید و امکان چاپ در تیراژ پایین است. کیفیت چاپ دیجیتال به مانند چاپ افست بوده و همه کسب و کارهای کوچک به راحتی میتوانند از این روش برای چاپ بر روی بسته بندی، چاپ سربرگ و... نیز استفاده کنند.
یکی از عمدهترین تفاوت چاپ دیجیتال با چاپ افست در طیف رنگی است که از آن استفاده میکنند. در چاپ افست از طیف رنگی CMYK (فیروزه ای، سرخابی، زرد و سیاه) و در چاپ دیجیتال از طیف رنگی RGB (قرمز، سبز، آبی) است. در نتیجه در این روش تطابق کامل رنگ وجود ندارد و همین امر در کنار قیمت مناسب موجب شده تا چاپ افست بهتر از چاپ دیجیتال باشد. نکته دیگر این که زمانی که تیراژ چاپ بالا برود هزینه به سرعت افزایش مییابد و برای چاپ در تیراژ بالا این روش اصلا مناسب نیست.
یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ روتوگراور است که معمولاً برای دسته های بسیار بزرگ تولید بسته بندی و در چاپ کیسههای الاستیک و کارتنهای تاشو استفاده میشود. این روش چاپ به چاپ گراور نیز شناخته میشود و بیشتر برای چاپ و اجرای طرحهای بسته بندی در تیراژ بسیار بالا مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از بزرگترین مزایای این چاپ این است که میتواند تصاویر را مجدد تولید کند بدون این که کیفیت آن دچار مشکل شود.
یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ سیلک است که متن و تصاویر چاپ شده را به صورت بسیار شفاف و واضح چاپ میکند. این روش چاپ برای استفاده بر روی انواع متریال مناسب است و برای محصولات تبلیغاتی نیز مناسب است. اگر از بسته بندیهای آماده و یا استوک استفاده میکنید این روش جایگزین بسیار مناسبی برای آن است. عیب بزرگ این روش این است که کیفیت چاپ تصاویر در آن کم است و امکان انجام گرادیان را ندارد.
یکی دیگر از انواع روش چاپ، چاپ تامپو (چاپ پد، و تامپوگرافی) است. این روش چاپ برای چاپ بر روی انواع محصولات تبلیغاتی بسیار مناسب بوده و امکان چاپ بر روی انواع متریال با این روش وجود دارد. همچنین در این روش میتوان بر روی سطوح مسطح و غیر مسطح نیز عملیات چاپ انجام داد. در این روش یک پد سلیکونی کار انتقال جوهر را بر روی متریال اصلی را به عهده دارد.
در این مطلب به بررسی انواع روش چاپ متداول در عصر حاضر پرداختیم که هر کدام از این موارد دارای معایب، مزایا و کارکرد مختص به خود هستند. آنچه که کار تصمیم گیری برای انتخاب روش مناسب چاپ را راحتتر میکند، این است که کارکرد هر یک را بدانیم و متناسب با نیاز خود آن را انتخاب کنیم. در مجتمع چاپ کهن وجود دستگاههای به روز امکان استفاده از انواع روش چاپ را برای شما در هر کجای کشور که هستید فراهم کرده است. برای انجام انواع چاپ فقط کافی است به سایت این مجتمع مراجعه کرده و یا با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
نظر شما درباره آشنایی با انواع روشهای متداول چاپ در عصر حاضر چیست؟